יום ב', יז’ בניסן תשע”ט
    דף הבית  |  מערכת האתר  
כבר אבותינו ידעו את סגולותיו ובשנים האחרונות קיבל הכרה וכבוד בעקבות מחקרים חדשים, אשר הוכיחו כי לרימון רכיבים תזונתיים ייחודים, שתורמים באופן משמעותי לבריאות.
20:30 (22/11/14) שוש להב

העובדה שהרימונים מבשילים בסתיו, חגי תשרי מאמצים את עץ הרימון ומתהדרים ביופיים של פירותיו, האדומים והעסיסיים. הרימון המלכותי מקשט את שולחננו בהיותו אחד מהסמלים המרכזיים של ראש השנה וחג סוכות. לפי המסורת היהודית מכיל הרימון 613 גרעינים, כמספר המצוות שניתנו בתורה ולכן מברכים עליו: "שירבו זכויותינו כרימון". למעשה, הרימון הינו פרי קדום, שמקורו בפרס והוא אחד משבעת המינים בהם התברכה ארץ ישראל, המסמל חוכמה ושפע. נעשו בו שימושים רבים הודות לרכיבים הייחודים שמצויים בו והוא היווה מקור תזונתי חשוב, שימש ברפואה, כאמצעי טיפוח וכחומר גלם לצביעה ולעיבוד בדים ועורות. כבר בימי קדם מילא הרימון תפקיד חשוב ברפואה העממית והיה ידוע בסגולותיו הבריאותיות. קיימות דוגמאות לשימושים רפואיים שנעשו ברימון עוד משחר ההיסטוריה והוא ניתן כתרופה נגד תולעי קיבה, לטיפול בדלקות גרון, לטיפול בדיזנטריה, בדלקות עיניים והרמב"ם, שנודע בבקיאותו הענפה בתורת הרפואה, מעיד כי הרימון בעל יכולות לאיחוי פצעים, להסדרת מערכת העיכול ולהקלה על בחילות וכאבי ראש. * מועיל לחניכיים ידוע כי הרימון מכיל ויטמינים ומינרלים חשובים כגון, ויטמין K, A, C ו- B, אשלגן, נתרן, סידן, זרחן ועוד, אך יותר מכל הוא נמצא עשיר בנוגדי חמצון, ברמה שגבוהה מכל פרי אחר וגם בהשוואה ליין אדום ולתה ירוק. הודות לרכיבים אלו מהווה הרימון כלי נשק יעיל במיוחד במניעה ובטיפול במחלות שונות. בעקבות כך חלה עלייה של ממש בצריכתו. מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת אוהיו, שבארצות הברית, קובע כי לרימון רכיבים בעלי תכונות ייחודיות, אשר תורמים לבריאות הפה ומורידים משמעותית את הסיכון ללקות בדלקות חניכיים. המחקר מצא כי במשך 4 שבועות של שימוש יומי קבוע במי שטיפת פה, המכילים רימונים, נמצאה בקבוצת הטיפול ירידה משמעותית בספירה של מספר פתוגנים בפה וכן, נמצאה ירידה כוללת ברמת הפרוטאין, אשר גורם להיווצרות פלאק ומחלות חניכיים, הודות לפעילות מוגברת של חומרים נוגדי חמצון ברימון, המעכבים את היצמדותם של זנים שונים של חיידקי הפה. מסקנת החוקרים היא שלרימון יש תכונות רפואיות המסייעות לשמירת בריאות הפה והחניכיים בשימוש קבוע. מחקר זה פורסם בכתב העת המדעי Phytotherapy Research, היוצא באנגליה, ומצטרף לשורה ארוכה של מחקרים המעלים את סגולותיו הבריאותיות של הרימון. החומרים מעכבי החמצון המצויים ברימון נקראים אנטוציאנינים וטאנינים והם מספקים קו הגנה בגוף מפני תהליכי חמצון אלו. הודות לתכונות אלו של הרימון ניתן לסייע, כאמור, בהורדת רמות הכולסטרול הרע בדם ובעקבות כך להוריד את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולהפחית את הסיכון לטרשת עורקים. בנוסף, נמצא כי החומרים נוגדי החמצון ברימון מחזקים את מערכת החיסון, מעכבים גדילת תאי סרטן שונים וקליפתו מסייעת להפסקת דימומים חיצוניים ולמניעת זיהומים. הרימון, בו מצוי ריכוז גבוה של ברזל, מסייע להתגבר על אנמיה והוא משמש, בין היתר, להקלת גודש בכבד, להקלת מצבים של דלקות פרקים, דלקות עיניים ואף למניעת אוסטיאופורוזיס. * טעים ובריא ממחקרים נוספים שנערכו עולה, כי הרימון מסייע בהורדת הכולסטרול ופועל למניעת תהליך החמצון של הכולסטרול הרע המכונה LDL. תהליך החמצון של הכולסטרול נגרם עקב פעילותם המזיקה של הרדיקלים החופשיים, המצויים בעשן, זיהום אוויר, חיידקים ווירוסים שונים אליהם אנו חשופים. על ידי הקטנת הנזק שנגרם בעקבות תהליכי החמצון, מפחיתים מעכבי החמצון שברימון את רמת הכולסטרול הרע ומקטינים את הסיכון לחסימה של כלי דם. החומרים מעכבי החמצון המצויים ברימון נקראים אנטוציאנינים וטאנינים והם מספקים קו הגנה בגוף מפני תהליכי חמצון אלו. הודות לתכונות אלו של הרימון ניתן לסייע, כאמור, בהורדת רמות הכולסטרול הרע בדם ובעקבות כך, להוריד את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולהפחית את הסיכון לטרשת עורקים. בנוסף, נמצא כי החומרים נוגדי החמצון ברימון מחזקים את מערכת החיסון, מעכבים גדילת תאי סרטן שונים וקליפתו מסייעת להפסקת דימומים חיצוניים ולמניעת זיהומים. * שתו חצי כוס מיץ רימונים ביום כדי ליהנות מההשפעות המיטיבות של הרימון, מומלץ לשתות כחצי כוס מיץ רימונים מדי יום. מסתבר ששתיית המיץ טובה יותר מאכילת גרעיני הפרי עצמם, כיוון שרובם של נוגדי החמצון משתחררים מהקליפה בעת סחיטתם. יחד עם זאת, כיוון שברימון יש ריכוז סוכר גבוהה, יש לצרוך אותו בהגבלה, בעיקר הסובלים מסוכרת. ניתן לקנות את הרימון בעונה ולשמור אותו בקירור עד חצי שנה, כדי ליהנות מערכיו התזונתיים. * אסתטיקה של העור מעבר לתועלות הרבות והברורות של הרימון בתחום הרפואה והתזונה, גויסו סגולותיו לשימוש גם בתחום האסתטיקה והוא נודע כמאט תהליכי הזדקנות, הודות לאותם רכיבים ייחודיים מעכבי חמצון, שתורמים להאטה והגנה מפני תהליכי הזדקנות של התאים ושל העור. מיצוי הרימון מעודד את יצירתו של החומר פרוקולגן המביא לחידוש השכבה הפנימית של העור (הקרוי דרמיס), משקם את העור ומעניק לו חיות. מיצוי הרימון פועל גם על האנזימים מפרקי החלבון ומדכא את פעילותם, עוצר את פירוקו של הקולגן ועל ידי כך גם מתאפשר חידושו של הדרמיס. בנוסף, הודות לרמת החומציות הרבה של הרימון, הוא משמש לניקוי העור, לנטרול חיידקים וזיהומים, להבהרת העור ולהשבת לחות לתאים. * סיכום לא לחינם הרימון הוא הצלחה ישראלית. טעמו סגולותיו ויופיו העניקו השראה לאומנים שנתנו ביטוי בקישוטי ספרים, מבנים וכרטיסי ברכה. הרימון מזוהה פעמים רבות בתנ"ך ובמקורות בשימושיו השונים, כמזון וכעיטור ארכיטקטוני וכמטאפורה ליופי, לרומנטיקה ולקיום מצוות. * כותבת המאמר: איילת נדיב- דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית רשת סטודיו C. (צילום: יח"צ)

 
 
תרבות בידור ואמנות
תיירות
קולינריה
צרכנות
אופנה
טיפוח ויופי
עיצוב אדריכלות ונדל"ן
מדע טכנולוגיה וכלכלה
הורים ילדים ונוער
חברה קהילה וטבע
אקולוגיה וארכיאולוגיה
חוק ומשפט
חינוך ולימודים
בריאות ספורט וכושר
חדשות ורכילות
מבצעים והזדמנויות
חדשות בעולם