יום ד', יא’ באלול תשע”ח
    דף הבית  |  מערכת האתר  
הקמת יקב עמק האלה ב-1998 החזירה לאזור תרבות יין בת אלפי שנים - עם הכלים והידע של המאה ה-21. היקב הנו ESTATE - כלומר יקב המייצר יינות פרימיות מכרמים שבבעלותו הבלעדית, תוך שליטה בכל תהליך גידול הענבים ונתינת דגש משמעותי לביטוי האזורי - Terroir
22:42 (06/08/18) שוש להב

מאת שוש להב ידוע ש"יין ישמח לבב". לשבת בגינה הפורחת במרכז המבקרים של יקב עמק האלה, לשמוע הסברים ולהתפעל מההישגים, לטעום פלטת גבינות וללגום ממיטב היינות, לסייר באזור ולהתענג על הנופים - זה מקור לשמחת הלב ולחגיגה של כל החושים. אזור עמק האלה מוכר בעולם כולו כאתר שבו נערך הדו-קרב המפורסם בין דוד לגוליית. עם זאת, בימי קדם היה העמק ידוע לא פחות בזכות היינות שיוצרו בו. המסורת ההיסטורית של גידול גפנים וייצור יין, שנשכחה במשך מאות שנים, קמה לתחייה בעשור האחרון בזכות נחישותם של קומץ בעלי חזון. הקמת יקב עמק האלה ב-1998 החזירה לאזור תרבות יין בת אלפי שנים - עם הכלים והידע של המאה ה-21. העקרונות שהנחו את מקימי היקב היו לייצר יין מעולה, המנצל את היתרונות והתנאים הייחודיים של האזור. היקב הנו ESTATE - כלומר יקב המייצר יינות פרימיות מכרמים שבבעלותו הבלעדית, תוך שליטה בכל תהליך גידול הענבים ונתינת דגש משמעותי לביטוי האזורי - Terroir. יקב עמק האלה נחשב לאחד המתקדמים והאיכותיים ביותר בישראל, ומייצר כ- 350 אלף בקבוקים בשנה, כולם יינות פרימיום איכותיים. כ-20% מהתפוקה מופנים לייצוא לארה”ב, קנדה, אירופה ויפן. ליקב יועץ בינלאומי מוכר ומוערך - פטריק לאון ((Patrick L’eon, שבין היתר, משמש גם כיועץ של יקב "מוטון רוטשילד" (שאטו MOUTON ROTHSCHILD) שבבורדו, צרפת, והיינן הראשי הישראלי הוא דרור אנגלשטיין, שכל יקב בעולם היה שמח לאמץ אותו.. כרמים פרטיים ליקב עמק האלה: יקב עמק האלה הנו בין היקבים היחידים בישראל, אשר מחזיק בבעלותו המלאה כרמים, ומייצר יינות פרימיום מענבים שגדלו בכרמי היקב. בבעלות היקב 550 דונם של כרמים, וצוות היקב בחר את החלקות המתאימות ואת הזנים שיינטעו בכל חלקה, ואחראי לכל תהליך הגידול ולקביעת רגע הבציר. השליטה המלאה מאפשרת ליקב לייצר יין באיכות גבוהה ואחידה, שנה אחר שנה. הענבים הם חומר הגלם של היקב, ואיכותם קובעת את איכות היין. לכן מוקדשת תשומת לב והקפדה מיוחדת לטיפול בגפנים. היקב שולט בכל הפרמטרים המשפיעים על הכרם - עלווה, כמות מים, קרקע, הדליה ועוד. כל אלה משפיעים על כמות היבול, מרכיב משמעותי ביותר באיכות העינב: יבול גדול מדי פוגע בעוצמת הפרי ובמאפייני הזן, אך גם יבול קטן מדי אינו רצוי. הסוד הוא במציאת האיזון הנכון. הטיפול בכרמים נעשה בשיטות המשלבות מסורת ארוכת שנים שהובאה מכרמי אירופה, וטכנולוגיות חדשניות המבטיחות את איכות העינב. מאמץ רב מושקע במניעת חדירה של כימיקלים מזיקים לקרקע, באמצעות דישון בחומרים טבעיים כמו קומפוסט ושימוש בשיטות הדברה ביולוגיות מתקדמות. שלושה אזורי גידול: עמק האלה - עמק האלה נבחר לאחר מסע חיפושים ממושך. האזור מצטיין בקרקע חרסיתית מאווררת, בעלת ניקוז טוב ועשירה במינרלים, ויש בו גיוון נופי המאפשר גידול זנים שונים בבתי גידול (טרואר) שונים. האקלים מתאפיין בלילות קרירים, בקרים לחים וערפיליים, וחום מתון גם בחודשי הקיץ, תנאים אידיאליים לגפן. ברשות היקב שתי חלקות כרם בהיקף של כ-550 דונם, כל אחת עם מאפייני נוף וקרקע ייחודים משלה. כרם אדרת - שטחו כ-350 דונם. נטוע בגובה 400-350 מ' בגבעות עדולם, בין אדרת, גבעת ישעיהו וצפרירים. מתאפיין בגיוון טופוגרפי וקרקע בעלת תכולת גיר משתנה, היוצרים בתי גידול אידיאליים להפקת ענבים איכותיים, תורמים לבריאות העינב ועוצמת הפרי, ולהשגת המאפיינים הקלאסיים של הזן ושל האזור. זנים: קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, סירה, פטיט סירה ושרדונה. כרם נס הרים - כרם בן כ-200 דונם בגובה 700 מ', למרגלות מושב נס הרים בהרי יהודה. מצטיין בקרקע עמוקה בעלת מרקם חרסיתי, תכולת גיר גבוהה ומליחות נמוכה. הגובה והקרקע מתאימים לגידול זני יין מפונקים יותר. זנים: קברנה פרנק, מרלו, סמיון, מלבק, פטי ורדו, סוביניון בלאן, שרדונה ופינו נואר. תהליך יצור היין: הבציר - הבציר מהווה שלב קריטי בייצור היין, ולכן יש להקפיד על כל פרט בתהליך. קביעת יום הבציר, שעת הבציר, הדרך שבה הוא מתבצע והזמן שחולף עד שהענבים מגיעים ליקב.
 מיקומו של היקב נבחר בגלל קרבתו לאזורי הגידול, על מנת לאפשר מעקב צמוד וקיצור הזמן שבין הבציר להגעה אל היקב. ביקב עמק האלה מקפידים על בציר ידני המתבצע בשעות הלילה, לשמירה על שלמות הפרי ואיכותו. 
התסיסה - אשכולות הענבים מגיעים אל היקב באשמורת ראשונה. לאחר מיון ידני נוסף, הענבים מועברים לתחילת תהליך התסיסה למיכלי הנירוסטה או החבית. היבול מכל חלקה נקלט במיכל נפרד. מיכלי התסיסה המשוכללים של היקב, מאפשרים עיבוד של כמויות משתנות, בקרה ופיקוח צמוד על התהליך. כך נאגר ידע מעמיק על כל חלקה ותכונותיה הייחודיות. בשלב התסיסה מעכלים השמרים הטבעיים שעל ציפת העינב את הסוכר שנמצא בתירוש הענבים, ומייצרים ממנו אלכוהול. 
היישון - עם סיום תהליך התסיסה, היין מועבר ליישון בחביות עץ, הנמשך בין 12 ל-18 חודשים. היישון מתבצע בחדרי יישון מאווררים וקרירים, עם בקרה מתמדת של הטמפרטורה והלחות. מרבית יינות היקב מיושנים בחביות עץ אלון צרפתי ומיעוטם בחביות עץ אלון אמריקאי בעל טעמי עץ מודגשים יותר. עם תום תהליך היישון, מתחיל הערבוב הסופי(blend)הבלנד - שבו מרכיבה הייננית תמהיל מדויק מעשרות החביות, שלכל אחת מהן מאפיינים ייחודיים משלה, להשגת הצבע, הטעם והניחוח של היין. זהו תהליך אישי וקפדני שדורש הרבה ריכוז וידע, בשילוב קצת קסם אלכימאי. בסוף התהליך נקבע טעמו הייחודי של היין, שעוד ימשיך להעמיק ולהתבגר בבקבוק. ליקב שלוש סדרות יין: :EverRed סדרה זו נולדה על מנת לתת מענה לקהל אוהבי היין ההולך וגדל בישראל עבור יין שיתלווה לארוחה במחיר נגיש, להנאה יומיומית מבלי להתפשר על איכות. היינות האדומים מסדרה זו נותנים תמורה נפלאה כבר בצעירותם, אך יחד עם זאת ימשכו וישתבחו עם הזמן. הסדרה החלה את דרכה עם בלנד אדום אחד, וכוללת היום ארבעה יינות שונים: שני אדומים, רוזה ולבן. ‏ :Ella Valley סדרת איכות זו מהווה את הסדרה המרכזית של היקב ומייצגת את היקב בכבוד רב הן בקרב קהל חובבי היין בבית, במסעדות ובחנויות היין, והן בקרב מבקרים ועיתונאי יין בארץ ובעולם. יינות הסדרה מציגים נאמנה את זני הענבים השונים שהיקב מגדל באזור עמק האלה והרי יהודה, וכוללת מגוון רחב של יינות פרימיום לבנים ואדומים. :Vineyard's Choice מותג היוקרה של היקב המביא לידי ביטוי את הענבים המובחרים ביותר מחלקות הכרם הטובות ביותר, וכן יין שעבר יישון ארוך בחבית ובבקבוק, טרם השקתו. ייננית היקב מחליטה אילו שנות בציר מתאימות לסדרה זו, ואילו יינות יזכו לשאת את תווית VC היוקרתית והמחייבת, ולכן בכל שנה תמצאו בסדרה זו יינות שונים. אירועים מיוחדים ביקב ובמרכז המבקרים שלו: יקב עמק האלה מזמין את הציבור הרחב ליהנות מחוויה מסעירת חושים, של הסברים חווייתיים על אזור עמק האלה, הכרמים שלו, אופן הכנת היין וייחודיות היקב, וכמובן - טעימות של לפחות שלושה סוגי יינות מסדרות שונות. האירוח גמיש, מכיבוד קל ועמדת קפה או פלטת גבינות ושפע סלטים. מה שלא נזמין - על טעימות היינות לא נדלג. הביקורים ביקב מתאימים הן לאנשים פרטיים, שרוצים להכיר את עולם היין והן לקבוצות מאורגנות, שמחפשות חוויה ייחודית ורב חושית. לקבוצות של מעל 10 אנשים ניתן לשלב גם סיור ביקב (בהתאם לעבודות היין). ההדרכות וההסברים נעשים בשפות עברית, רוסית ואנגלית. אורך הביקור כשעה וכדי שניתן יהיה להתארגן בהתאם, מומלץ לתאם את הביקור מראש. וגם.. בקבוק ייצוגי אחד שעשה היסטוריה: שגריר ארה״ב בישראל קיבל מתנה מיוחדת להעביר לנשיא טראמפ: מהדורת יין ייחודית הנושאת את דגלי ישראל וארצות הברית. היין הוענק כמתנה לדונלד טראמפ, אות לידידות בין שתי המדינות, וזה התרחש בארוחת בוקר חגיגית שהתקיימה במלון ולדורף אסטוריה, אותה הפיק ארגון ה OU העולמי ,Orthodox Union) לרגל העברת שגרירות ארצות הברית לעיר ירושלים. בין הנואמים היה שגריר ארצות הברית דיוויד פרידמן, אשר קיבל מארז יין ייחודי שהושק לרגל המאורע ההיסטורי ועליו דגלי ישראל וארה”ב, זה לצד זה, עם הקדשה אישית ממנכ”ל היקב, לנשיא ארה”ב דונלד טראמפ. באירוע השתתפו משלחת של 250 בכירים אמריקנים אשר כללה, בין היתר, את שר האוצר של ארצות הברית, את דייויד פרידמן שגריר ארה”ב בישראל, את הסנאטורים טד קרוז ולינזי גראהם, מושל פולרידה, השליח המיוחד של נשיא ארה”ב למזה”ת ג’ייסון גרינבלט וחברי קונגרס. את ישראל ייצגו שרים, חברי כנסת ושאר סלב. למרות השעה המוקדמת, שמונה בבוקר, נהנו באי הסעודה מהיינות המשובחים של יקבי עמק האלה, אשר נבחר מתוך מאות יקבים לייצג בגאווה את היין הישראלי. היקב שהינו כשר למהדרין נערך מבעוד מועד והכין יין מיוחד למאורע - בלנד ייחודי על בסיס קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו. היקב כשר! כתובת: קיבוץ נתיב הל”ה טל: 02-9994885 http://ellavalley.com/en/ (צילום: שוש להב; באדיבות יקב עמק האלה)

 
 
תרבות בידור ואמנות
תיירות
קולינריה
צרכנות
אופנה
טיפוח ויופי
עיצוב אדריכלות ונדל"ן
מדע טכנולוגיה וכלכלה
הורים ילדים ונוער
חברה וקהילה
אקולוגיה וארכיאולוגיה
חוק ומשפט
חינוך ולימודים
בריאות ספורט וכושר
רכילות
מבצעים והזדמנויות
חדשות בעולם